Berga säteri, beläget strax utanför Åkers styckebruk, har länge arbetat aktivt med sin energi- och klimatomställning. Nu planerar gården att installera solceller på ladugårdstaken med målet att bli helt självförsörjande på förnybar solenergi.
I ett initiativ för att påskynda energi- och klimatomställningen i Strängnäs kommun har Solör Bioenergi och Strängnäs kommunföretag ingått ett samverkansavtal. Totalt investeras 60 miljoner kronor i det gemensamma projektet, och genom Klimatfond Strängnäs får lokala företag, föreningar och kommunen möjlighet att dra nytta av satsningen. Mer information finns på Klimatfondens webbplats.
Berga säteri ligger pittoreskt i det böljande jordbrukslandskapet mellan Åkers styckebruk och Strängnäs. Gården, som har varit i släkten von Stockenströms ägo sedan 1860-talet, har länge präglats av ett starkt miljöengagemang. Calle von Stockenström, en av ägarna, har fått bidrag från Klimatfond Strängnäs för att installera solceller på två av ladugårdarnas tak.
– Under takombyggnaden kommer vi att installera drygt 700 solcellspaneler på sydsidorna av taket, berättar Calle.
Totalt kommer cirka 1 500 kvadratmeter solceller att installeras på de båda ladugårdarna, vilket beräknas ge omkring 281 000 kWh energi per år.
– Vi förväntar oss att bli självförsörjande, även om det till stor del beror på vädret, säger Calle och betonar att detta är en långsiktig satsning.
Sommartid används mycket el för spannmålstorkning.
– Torken är i drift dygnet runt under en intensiv period på en dryg månad. Vi skulle vilja kunna driva den med solenergi även nattetid, men eftersom vi inte får någon energi från solen då behöver vi investera i batterier för att lagra solenergin, säger Calle.
Målet är att bli helt självförsörjande på el från solcellerna.
Berga säteri fortsätter att göra klimatsatsningar utöver installationen av solceller. Gården har under åren genomfört flera åtgärder för att minska sin klimatpåverkan samt för att bevara vatten och biologisk mångfald. Sedan 1992 har gården varit ansluten till fjärrvärme.
– Vi har minskat oljeanvändningen med cirka 100 kubikmeter per år, mestadels använd till spannmålstorkning, berättar Calle.
De har även täckdikat delar av odlingsmarken med kalkfilterdiken för att minska risken för fosforläckage till vattendrag och därigenom motverka övergödning. Gården har också 1 mil kantzoner längs åkermarken, som är 6 meter breda och avsatta för att främja biologisk mångfald. Dessutom filtrerar de avrinningsvatten från åkermarken och stabiliserar jorden för att motverka erosion.
– Vi har också cirka 2 hektar mark där solrosor växer, berättar Calle.
Den långsiktiga satsningen på solenergi är en investering för framtida generationer. Calle, som vuxit upp på gården och har tre söner, varav en är involverad i driften, ser detta som en viktig del av vardagen.
– Vi vill undvika onödig elinköp och bidra till Sveriges mål att fördubbla användningen av förnybar energi på 10 år, säger Calle.
Nu väntar de på leveransen av solenergianläggningen och hoppas att transformatorn, som tillverkas i Västerås, kommer i början av oktober.