Länsstyrelserna har till och med den sista juni 2024 godkänt 597 markbaserade solparker.
Under första halvan av 2024 godkände länsstyrelserna 95 solparker med en total årlig elproduktion på 1,4 terawattimmar. Det är nästan lika mycket som godkändes under hela 2023. Sedan 2019 har solparker med en total möjlig elproduktion på 4,8 TWh godkänts, motsvarande användningen av hushållsel i en miljon villor.
– Solkraften kan inte längre anses vara en liten spelare i energidebatten. Investeringar i mångmiljardklassen väntar på möjligheten att realiseras och kan snabbt ge ett stort tillskott av ny el till Sverige, helt utan statliga subventioner. Men det behövs en ökad tydlighet kring hur solparker ska prövas och snabbare processer för anslutning till elnätet, säger Madeleine van der Veer, verksamhetsledare Nätverket för solparker.
Den sista juni 2024 väntade totalt 463 ärenden på beslut från länsstyrelserna. Dessa parker skulle kunna producera 17,1 TWh el per år, vilket motsvarar den årliga elproduktionen i två kärnkraftsreaktorer. Tillsammans med redan godkända solparker skulle de kunna försörja samtliga Sveriges bostäder med hushållsel. Volymen vid halvårsskiftet kan jämföras med att det vid utgången av 2023 fanns ansökningar med en sammanlagd elproduktion på 11,8 TWh som väntade på besked.
– Många har förstått solparkernas potential vilket gör att länsstyrelserna hanterar ett stort antal solparksärenden. En nationell vägledning för miljöprövning av solparker skulle underlätta mycket för länsstyrelserna och bidra till bättre och snabbare beslut om nya solparker, säger Madeleine van der Veer.