Solceller när surströmming kommer till

En brand 2014 orsakade att Borkbo Salteri, öster om Enånger nästan fick stänga. Men vilja och engagemang är surströmmingstillverkningen igång igen, rapporterar Hudiksvalls Tidning. Idag produceras strömmingen med hjälp av solceller.

- Nu klarar vi i princip hela vår produktionslinje med den el vi får från solcellerna, berättar Hans-Erik Englundh, delägare och saltmästare till Hudiksvalls Tidning.

Innan användes bland annat ett Diesel-aggregat. Men den senaste vintern har det inte behövt startas alls.

- Förutom att solcellerna bidrar till en mer hållbar produktion så är den stora nyttan att vi och de omkringboende slipper dunkandet från el-verket, avslutar Hans-Erik.

Säsongen för surströmming påverkar såklart arbetet. Cirka 7-8 ton strömming kommer in från slutet av april till i början av juni då fisken rensas och läggs på jäsning i stora tunnor. Efter det ska fisken jäsa i åtta veckor, sedan packas den på konserver för efterjäsning.

Jämn och kontrollerad temperatur är viktigt under jäsningen. Nu ska det vara lättare med hjälp av en luft/luftvärmepump som också försörjs av solcellerna.

- Solanläggningen har gett oss förutsättningar att få en kontrollerad och jämnare jäsning, säger Sverker Johansson, saltör, och fortsätter: De stora återförsäljarna kräver att vi kan kvalitetssäkra produkterna och med en säker el-försörjning får vi nu full koll på alla delar i produktionen.

Solcellsanläggningen:

• Borkbo Salteri har 36 stycken PPAM Paladium 305 W solfångare som täcker cirka 70 kvadratmeter

• Solcellseffekt blir 11 kW.

• Batterilagret består av 24 stycken celler på 1500 Ah ~2V. Detta ger 64 kWh lagring nominell energi, men när det gäller blybatterier så ska man bara använda max hälften av energin för att få bra livslängd på dem.

Källa: Hudiksvalls Tidning