En brand 2014 orsakade att Borkbo Salteri, öster om Enånger nästan fick stänga. Men vilja och engagemang är surströmmingstillverkningen igång igen, rapporterar Hudiksvalls Tidning. Idag produceras strömmingen med hjälp av solceller.
- Nu klarar vi i princip hela vår produktionslinje med den el vi får från solcellerna, berättar Hans-Erik Englundh, delägare och saltmästare till Hudiksvalls Tidning.
Innan användes bland annat ett Diesel-aggregat. Men den senaste vintern har det inte behövt startas alls.
- Förutom att solcellerna bidrar till en mer hållbar produktion så är den stora nyttan att vi och de omkringboende slipper dunkandet från el-verket, avslutar Hans-Erik.
Säsongen för surströmming påverkar såklart arbetet. Cirka 7-8 ton strömming kommer in från slutet av april till i början av juni då fisken rensas och läggs på jäsning i stora tunnor. Efter det ska fisken jäsa i åtta veckor, sedan packas den på konserver för efterjäsning.
Jämn och kontrollerad temperatur är viktigt under jäsningen. Nu ska det vara lättare med hjälp av en luft/luftvärmepump som också försörjs av solcellerna.
- Solanläggningen har gett oss förutsättningar att få en kontrollerad och jämnare jäsning, säger Sverker Johansson, saltör, och fortsätter: De stora återförsäljarna kräver att vi kan kvalitetssäkra produkterna och med en säker el-försörjning får vi nu full koll på alla delar i produktionen.
Solcellsanläggningen:
• Borkbo Salteri har 36 stycken PPAM Paladium 305 W solfångare som täcker cirka 70 kvadratmeter
• Solcellseffekt blir 11 kW.
• Batterilagret består av 24 stycken celler på 1500 Ah ~2V. Detta ger 64 kWh lagring nominell energi, men när det gäller blybatterier så ska man bara använda max hälften av energin för att få bra livslängd på dem.
Källa: Hudiksvalls Tidning